CasesGoede doelen

Onmacht, angst, verdriet, chaos, eenzaamheid, … deze gevoelens overvallen de oncologische patiënt na een eerste diagnose. Patiënten moeten dan weten: ‘Ik sta er niet alleen voor, ik word gedragen door  een professioneel team’. RUST creëren doorheen het hele zorgtraject is van zeer groot belang.

Annemie, borstverpleegkundige in het AZ Sint-Maarten te Duffel,  ervaart deze noden en droomt van een warme, huiselijke gespreksruimte en een centraal rustpunt voor patiënten en hun familie. SAMMAN begeleidt haar hierbij en is trots op het verbluffende resultaat: de eerste ruimte is in gebruik, Think Pink zorgt voor de tweede ruimte en ook de plannen voor het nieuwe ziekenhuis houden rekening met gelijkaardige ruimtes. De bal is duidelijk aan het rollen…

Initiatiefnemer

Annemie Cuyckens, borstverpleegkundige in het AZ Sint-Maarten te Duffel

Idee: Rust in het zorgtraject

Annemie droomt ervan om onder meer twee bestaande ruimtes in het ziekenhuis volledig om te turnen.

Enerzijds tot een warme, huiselijke gespreksruimte. Weg van het steriele ziekenhuisgebeuren kan de hulpverlener daar dan in alle intimiteit en veiligheid met de patiënt praten na een eerste slecht-nieuws-gesprek. Ook therapeutische gesprekken zullen hun weg naar deze ruimte snel vinden.

Anderzijds tot een centraal rustpunt waar patiënten en zijn familie even op adem kunnen komen bij een kop koffie, rustig naar de radio kunnen luisteren of een filmpje zien. Ze ontmoeten er ook lotgenoten en vrijwilligers vangen hen er op binnen de oncologische zorg.

Beide ruimtes worden qua meubilair en kleurgebruik in dezelfde stijl aangekleed. Zo wordt de herkenbaarheid binnen het oncologisch traject benadrukt.

Uitdaging: Hoe begin ik hieraan?

Aanvankelijk stond ze er met haar idee alleen voor.

Ze klopte in 2011 echter aan bij SAMMAN. Ze wilde begeleid worden. ‘Hoe moet ik hieraan beginnen?’, was haar noodkreet.

Begeleiding door SAMMAN : een voorbeeld van SLOW Philanthropy©

Annemie werd twee maal geselecteerd door het SAMMAN Fonds. Hierdoor kreeg ze de middelen voor een professionele begeleiding om haar droom om te zetten in een concreet actieplan, gedragen door velen.

Het project groeit organisch.

Stap 1

In een eerste stap heeft Annemie aan de hand van een identitietsoefening duidelijk gemaakt wat ze wil bereiken met haar idee en hoe ze dit liefst ingevuld ziet.

Stap 2

Mede door het realiseren van het boekje Oma en het Kankermonster, geschreven door een ex-patiënte, mobiliseert Annemie meer en meer mensen die in haar project geloven. Haar diensthoofd, verpleegkundigen, dokters, directie, technische dienst,… Allen scharen ze zich achter het idee en steken de handen uit de mouwen. Vrijwilligers van buitenaf waaronder een architecte en iemand gepassioneerd door interieur, tekenen mooie plannen uit en gaan creatief op zoek naar betaalbare oplossingen voor de inrichting.

Werkgroepen gaan aan de slag om geld in te zamelen. Zo organiseert de dienst oa een lezing rond Burn out bij zorgverstrekkers. De opbrengst ervan gaat integraal naar het project. Het succes van het event en de gedrevenheid van Annemie en haar  collega’s heeft het ziekenhuis overtuigd van de waarde van dit project. De directie beslist in de zomer 2013 om de nodige financiële middelen te zoeken om de ruimtes te bekostigen.

De gespreksruimte is sedert de lente 2014 in gebruik, mét een duidelijk positieve invloed op de patiënten en het behandelende artsen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers. Neem een kijkje en klik hier.

SAMMAN heeft Annemie doorheen het ganse traject gemotiveerd, gesteund, gecoacht en gefaciliteerd. Ook de linking met de externe partners werd dank zij SAMMAN gerealiseerd. Een écht voorbeeld van SLOW Philanthropy©.

Stap 3

Gewapend met de rijke ervaring en de inzichten die ze doorheen het begeleidingstraject verkregen heeft, gaat Annemie nu zelf aan de slag voor het uitbouwen van de familieruimte in Duffel. Think Pink sprong mee op de kar. Hun architect tekent de ruimte uit en de financiering gebeurt oa vanuit de opbrengst van Race for the Cure.

Tegelijk bereidt het Sint Maartenziekenhuis volop de bouw van een nieuwe kliniek in Mechelen voor (2018).  Reeds bij de opmaak van de plannen werden 2 gelijkaardige ruimtes voorzien. Een ware doorbraak.

 

Resultaat: stap voor stap bereikt Annemie haar doel

Dank zij het realiseren van een aantal kleinere projecten, wordt uiteindelijk ook de droom van Annemie werkelijkheid. Het betreft onder meer:

Het Sint Maartenziekenhuis bereidt volop de bouw van een nieuwe kliniek in Mechelen voor (2018).  Reeds bij de opmaak van de plannen werden 2 gelijkaardige ruimtes voorzien. Een ware doorbraak.

Annemie aan het woord

‘Telkens ik de madammen van SAMMAN gezien heb, voel ik dat het wel in orde komt. Door de ondersteuning ondervind ik de juiste hulp om de volgende stappen te zetten alsook om op sommige momenten de moed erin te houden om projecten af te werken.’

‘Mijn dank gaat uiteraard eerst naar de Leden van de Raad Van Bestuur van SAMMAN voor het onvoorwaardelijk geloof in dit project alsook naar de mensen van SAMMAN  die mij door moeilijke tijden hebben geloodst. Verder wens ik ook nog diegenen te bedanken die hun praktische kennis ter beschikking stelden en hoop ook nog de volgende maanden op hun expertise te mogen rekenen.’